A védőnőképzés tapasztalatai

2014.07.04.  Fekete Zsombor

2014. április 15 és május vége között 16 alkalommal tartottunk védőnőképzést a Projekt keretében 12 helyszínen (Budapesten négy, Pécsett két alkalommal).

Nehézségek

Az első három helyszínen nagyban nehezítette a munkát, hogy a kiadványok ezekre az alkalmakra még nem készültek el, közben folyt a tervezésük illetve kivitelezésük is.

Nem voltunk teljesen tisztában a védőnők környezettudatossági szintjével, illetve mondhatjuk, hogy kicsit alábecsültük azt. Ezért az első alkalmakon és Budapesten sok olyan visszajelzés érkezett, hogy kevés új információt kaptak a környezetvédelemről.

A helyszínekre történő kivonulás és a helyszíni munkák sok energiát vontak el a szakmai résztől, ezért a rendezvénysorozat végére elfáradtunk, ami az utolsó két-három alkalommal véleményünk szerint érződött.

Voltak olyan helyszínek, ahol a védőnők nagyon passzívak voltak, a délutáni, interaktívnak tervezett részben is inkább csak hallgatták az előadókat, nem kérdeztek, alig válaszoltak, érdekes módon ez nem jelentette azt, hogy elégedetlenebbek voltak, mint az aktívabb helyek résztvevői.

Pozitívumok

Nagyon sok lelkesedést, elkötelezettséget és érdeklődést tapasztaltuk, még ha sokszor nem is mindig nyilvánosan, hanem a szünetekben, a mosdókban, vagy a program utáni időszakban. A téma elkötelezettjei voltak nagyon sokan.

A védőnők sokkal környezettudatosabban élnek, mint az átlag lakosság és sokkal inkább környezettudatosak, mint azt gondoltuk. Kiemelkedően tapasztaltak és mutatnak érdeklődést a háztartási munkák és kozmetikumok terén. A többségük használ alternatív tisztítószereket és kozmetikumokat, sőt néhányan saját maguk készítenek is ilyesmit (pl. szappant).

Nagyon pozitívan jelezték vissza a mi lelkesedésünket, és általában a szervezésben tett erőfeszítéseinket is.

Nagyon jól fogadták a globális problémákról szóló előadást és annak információit, ezen a téren valószínűleg erősebben tudott érvényesülni a szemléletformálás, több új információt tudtunk átadni.

Egyáltalán nem volt unalmas számunkra  – mint ahogy előtte gondoltuk – sok helyen ugyanazt elmondani, hiszen nem volt szinte két azonos képzés. Mindenütt egy kicsit máshová kerültek a hangsúlyok, mindenhol egy kicsit más irányba mentek az délutáni beszélgetések, másképp éreztük magunkat. Voltak nagyon tekintélytisztelő, konzervatív területek és nagyon bátor, újításra kész csoportok is.

Összességében feltöltő, pozitív élmény volt a képzés, olyan dolog, aminek a végén úgy érzi az ember, hogy érdemes volt erőfeszítéseket tennie. Csapatépítésnek sem utolsó.

Tapasztalatok

Szerencsésebb lett volna, ha több időnk van az előkészítésre, ha meg tudjuk várni a kiadványok, a játékok és a honlap indítását a képzésekkel, így pontosabban bemutathattuk volna azokat, nem lett volna különbség a képzések tematikáiban az idő függvényében.

Az értékelő kérdőív eredményei közül:

image001

A képzés tematikáját alapvetően nagyon fontosnak találták, ez szubjektíve is az érzésünk volt. Hármasnál gyengébb minősítést a témaválasztás nem kapott.

 

Az kapott-e új információt kérdésre már sokkal jobban megoszlottak a válaszok, részben éppen azért, mert az elején nem gondoltuk, hogy eleve ilyen környezettudatosak. Hozzáteszem, hogy a projekt célja alapvetően a lakosság környezettudatosságának növelése, a védőnők ehhez tulajdonképpen az eszközök. Így az ő tájékozottságuk csak segíti a projektben kitűzött célok megvalósulását.

image002

A szervezéssel alapvetően elégedettek voltak, illetve voltak néhányan, akik elégedetlenségüket fejezték ki szabad szöveggel az ebéddel, vagy a helyszín hiányosságaival kapcsolatban.

image003

Az előadókat, vagyis a délelőtti rész szakembereit az alábbiak szerint értékelték alapvetően pozitívan:

image004

Az értékelést árnyalja, hogy az előadók nem voltak teljesen azonosak helyszínenként, ugyanis a globális témákkal foglalkozó nyitóelőadást nem mindig tudta elvállalni Gyulai Iván, ökológus, ezért ezeken az alkalmakon a Természetvédők Szövetségének más, helyi képviselője tartott majdnem azonos tartalmú előadást. A játékfejlesztésről szóló bemutató előadói is változtak és az ő előadásuk tartalma is, ahogy közben a játék tartalma egyre jobban kialakult.

A szöveges értékelésnél az előadók közül sokan kiemelték a globális problémákról szóló előadást és a délutáni workshop sikerességét is.

Összefoglalva

Alapvetően sikeresnek értékeljük a képzést és reményeink szerint sok helyi eltökélt szövetségest kaptunk a környezetvédelem terjesztéséhez.