hulladék-lerakás

2014.06.15.  ÖKO-Woodoo

Élénken él még emlékeinkben a települések határában található, füstölgő, büdös és rendezetlen szemétlerakók képe. A korszerű hulladéklerakók alsó szigeteléssel vannak ellátva, amely nem engedi a talajba szivárogni a nedvességet, hatalmas gépekkel tömörítik, rézsűs oldallal magasra építik, majd ha megtelt, kívülről fákkal telepítik be. Az elhelyezés tehát már nem jelent veszélyt a környezetre, viszont szó szerint hulladék hegyeket hozunk létre. Az ilyen lerakóknak a legnagyobb hátránya valószínűleg a területfoglalás.
A lerakásnak van környezeti előnye az égetetéssel szemben. Egy lerakó építése igen költséges, és ezeket a költségeket a szennyezők, azaz a szemét tulajdonosai fizetik meg szemétdíj formájában. A költségviselő lakosság, vállalkozások és a települések tehát abban érdekeltek, hogy egy lerakó minél később teljen meg, ezért a hulladék- megelőzés az érdekükben áll.
Főszabályként természetesen leszögezhetjük, hogy csak azt a hulladékot szabad lerakni, amelynek kezelésére más, környezetbarát megoldást nem találtunk.

témakör: hulladék