táplálkozásunk környezeti hatásai

2014.06.15.  ÖKO-Woodoo

Amikor élelmiszert vásárolunk, naponta döntéseket hozunk. E döntésektől függ, hogy a termelés milyen formáit támogatjuk. A legtöbb esetben elfogadjuk a legegyszerűbb és legolcsóbb lehetőségeket, kínálatot, áruházakban vásárolunk jórészt ismeretlen eredetű termékeket. Ezzel általában a nagyüzemi mezőgazdaságot és élelmiszeripart támogatjuk, hozzájárulva a környezetromboló tevékenységek fennmaradásához, terjedéséhez. Lásd talajerózió, nagyüzemi mezőgazdaság, humusz.
Ráadásul az élelmiszeripar által előállított termékek többsége számos adalékanyagot, mesterséges anyagot tartalmaz, melyek szervezetünkre gyakorolt hatásai, vagy azok együttes hatása alig ismert.
Vásárlóként tehát minden nap szavazunk. Ha nem mindig a kényelmünk a legfontosabb szempont, akkor hozhatunk tudatos fogyasztói döntéseket. Ilyenkor fő szempontjaink lehetnek a környezetbarát jelleg, a helyi termékek fogyasztása, a kevés csomagolási hulladék, vagy az egészséges, megbízható beltartalom.

témakör: táplálkozás, élelmiszer