élelmiszeripar

2014.06.15.  ÖKO-Woodoo

Az élelmiszerek üzemi szintű előállításával foglalkozó iparág. Kialakulásának feltétele volt a nagyüzemi mezőgazdaság elterjedése, amely képes volt ipari méretekben kiszolgálni az élelmiszer-előállítást.
Az élelmiszerek üzemi előállítása az alkalmazott technológiai folyamatok és előállított termékek sokfélesége okán számos adalékanyagot igényel.
Az élelmiszeripar fontos jellemzői fenntarthatósági szempontból:
-7 nagyrészt a nagyüzemi mezőgazdaság szolgálja ki igényeit;
-8 hatalmas nemzetközi vállalatok uralják;
-9 ezek a vállalatok intenzív marketing tevékenységet folytatnak bevételeik növelése érdekében, lásd a jól ismert élelmiszer márkaneveket;
-10 a termékfejlesztések marketing-központúak, azaz a minél jobb eladhatóságra és a költségek leszorítására irányulnak
Az élelmiszeripar tömegtermékeket állít elő egyre inkább globalizált módon, azaz világszinten központosítva a termék-előállítást, miközben az egész világon reklámozza és értékesíti termékeit.

témakör: táplálkozás, élelmiszer