szódabikarbóna (NaHCO3)

2014.06.15.  ÖKO-Woodoo

Gyengén lúgos, meleg vízben jól oldódó anyag. Jó nedvszívó és szagtalanító. A savakat szén-dioxid felszabadulása közben semlegesíti. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok melléktermékeként keletkezik. A környezetre ártalmatlan. Az étkezési célú, kis kiszerelésű szódabikarbóna mellett kapható kg-os kiszerelésben alacsony áron a környezetbarát termékeket forgalmazó boltokban.
Néhány ötlet a szódabikarbóna használatára:
– A zsírfoltra öntsünk lobogó forró vizet, azután szórjunk rá száraz szódabikarbónát és súroljuk ki.
– Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk. Miután kihűlt, az edényt könnyedén kitisztíthatjuk.
– A kávé- és teafoltot nedves szivacsra szórt szódabikarbónával könnyen eltávolíthatjuk.
– Készítsünk oldatot egy rész szódabikarbónával és húsz rész vízzel, és öntsük alumínium lábosba. A keletkező gáz szén-dioxid, nem mérgező. Az ezüstöt tegyük a lábosba, hagyjuk ott fél órát, majd forró vízzel öblítsük le. Puha ruhával töröljük szárazra. Rozsdamentes acéledényt szintén tisztíthatunk szódabikarbónával.
– A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával dörzsölhetjük le.
– A hűtőgép tisztításához forró vízben oldott szódabikarbónát használjunk.
– A sütő kitisztításához szódabikarbóna és víz keverékéből készítsünk pasztát, kenjük a még forró sütő belsejére. Amikor megszáradt, tisztítsuk ki forró vízzel és kefével. Végül töröljük ki a sütőt egy púpos kanál szódabikarbóna és egy csésze víz keverékével.
– A fürdőszobában a fényes felületeket szódabikarbónával, forró vízzel és erős kefével súroljuk. A benedvesített vécékagylóba szórjunk szódabikarbónát, majd csutakoljuk ki kefével.
– Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromléből vagy vízből készítsünk sima pépet. Ezzel mossuk meg a fogunkat, utána hideg vízzel öblögessünk. Gyönyörű szép fehér színt ad a fogaknak. Ha egy csepp fodormenta-olajat is keverünk bele, finomabb lesz.
– Ha fejmosás előtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsölünk száraz fejbőrünkbe, megszabadulunk a korpától. Utána mossuk meg hajunkat gyógysamponnal, végül használjunk gyógynövényes öblítőt.
– 2-3 liter meleg vízben oldjunk fel egy csésze szódabikarbónát, ezzel mossunk lábat. A szódabikarbóna kitűnő izzadásgátló. Fürdés után még nyirkos bőrünket egy kis pamutdarabra tett szódabikarbónával töröljük át. A képzések során egy védőnőtől hallottuk, hogy hónaljra kenve is jó izzadásgátló lehet.

témakör: vegyszermentes háztartás