higiénia hipotézis

2014.06.15.  ÖKO-Woodoo

Ide is elértünk végre: rájöttünk, hogy a túlzott higiénia többet árt, mint használ. Tudományosan is igazolódni látszik, hogy az ártalmatlan, velünk élő baktériumok hiánya krónikus betegségek forrása lehet. Hogy az allergia, az asztma és az autoimmun betegségek, sőt még a gyerekkori cukorbetegség is összefüggésben állhat az immunrendszer csökkent működésével, a betegségeknek ugyanis ez az egyik közös gyökere. Immunrendszerünk a baktériumoktól való fokozódó elszigetelődésünk miatt rossz irányba fejlődik.
Kutatások bizonyították, hogy közönséges, vízben és sárban élő, ártalmatlan baktériumok – olyanok, amelyekkel evolúciónk során az utóbbi fél évszázadig szoros kapcsolatban álltunk – jelenléte szükséges az immunrendszer működését szabályozó fehérvérsejtek megfelelő aktivizálásához. Szükségünk van tehát a baktériumokkal való érintkezésre egészségünk megőrzése érdekében.
Ahogyan Graham Rook, immunológus professzor fogalmaz: “Segít, ha valaki tanyán él, állandó kapcsolatban van állatokkal, vagy ha nem szalad állandóan kezet mosni. A nagycsalád is jó, a sok testvér, főként, ha fiúk – ők rendszerint piszkosabbak. A túlzott higiénia ugyanis többet árt, mint használ.”
A modern tudomány felfedezte tehát azt, amit nagyanyáink úgy mondtak: „ahhoz, hogy a gyerek egészséges legyen, meg kell ennie évente egy kiló koszt”. Sikerült tehát bebizonyítani és a világ vezető szakmai lapjaiban publikálni az egyszerű ember bölcsességét.

témakör: vegyszermentes háztartás