vásárlási szokásaink

2014.06.15.  ÖKO-Woodoo

Fogyasztói döntéseinkkel naponta hatással vagyunk környezetünkre, bolygónk állapotára.
A kereskedelem napjainkra jelentős mértékben összpontosult, az élelmiszer nagy részét is áruházakban vásároljuk meg. Az áruházak folyamatos, nagytételű áruellátást igényelnek, ezt az igényt főleg a mezőgazdasági nagyüzemek tudják kiszolgálni. Az ott megvásárolt termékek jelentős részét nem is hazánkban állítják elő, hiszen a szállítás lehetővé teszi, hogy a Föld bármely pontjáról rövid idő alatt hozzánk érkezzen bármilyen áru.
A kereskedelemben ma már szinte nem létezik szezonalitás. Egész évben kínálnak minden terméket, hiszen a fogyasztók elvárják, hogy a nagyáruházakban bármit bármikor megkapjanak.

Ez a vásárlási mintázat a nagyüzemi mezőgazdaságnak kedvez, kiszorítva a piacról a kisléptékű élelmiszer-előállítást, a kistermelőket. A nagyüzemi termelésnek ugyanakkor jelentős környezeti terhei vannak. Mindennapi fogyasztási döntéseink tehát nagyrészt meghatározzák azt, hogy milyen termelési módok nyernek teret az élelmiszer-előállításban. Ezáltal arra is hatással vagyunk, hogy az élelmiszer-előállítás hogyan használja majd a hazai termőföldet, valamint milyen következménye lesz annak a környezetre és az élővilágra.

témakör: táplálkozás, élelmiszer